Sunday, October 16, 2011

6. Wiki-maailm

Nädala ülesanne: oletagem, et ühel päeval heliseb telefon ja toru otsas on Wikipedia looja Jimbo Wales küsimusega: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?" Mida talle vastata?

Kui selline situatsioon peaks juhtuma, siis oleks ma ausalt öeldes esialgu ehmatanud, kui aga oleks natuke aega ka antud, siis vast saaks ühte teist ka vastata. Mina pole Wiki-maailma asjatundja, kuid Wikipedia kasutamises olen mõnda kogemust saanud. See sai  alguse veel kooli ajal, kui oli vaja kirjutada referaate erinevatel teemadel või teha ettekannet, siis Wikipediast oli alati võimalik piisavalt informatsiooni saada ja seejärel erinevatest allikatest tekst kokku panna. Abi sain ka siis, kui oli vaja saada sõnade või terminite seletust. Wikipedia tuli alati otsingumootorites esimesena välja, polnud vaja kiiresti sugugi nimekirja edasi vaadata, kui ühe hiire klõpsuga oli vastus olemas.

Ülikoolis Wikipedia kasutamine ei ole enam nii heaks lahenduseks iseseisva töö kirjutamiseks. Põhjus on ilmselt selles, et andmed tunduvad seal väärad olevat. Mitmed õppejõud on seda mitu korda märganud ning ei pea Wikipediat usaldusväärseks allikaks, seega ei soovita tudengitele ka enda teadustöödes viidata sellele allikale. Wikipeadias olev informatsioon on erinev riikides erinev, seega on ka kvaliteet erisugune: näiteks inglise keeles on võimalik leida niivõrd häid just teadusartikleid, kuid samal ajal Eesti keele lehel neid praktiliselt pole olemaski. 

Kõik see eespoolne pikk jutt pidi viitama sellele, et Wikipeadias avaldatud info, andmed, artiklid jne peavad olema õiged, kvaliteetsed st usaldusväärsed. Seda on võimalik saavutada kasutades erinevaid teid. Wikipedia on ju eelkõige lugejate jaoks tehtud ehk siis need „kliendid“ peavad olema rahul neile pakutava teenusega. Praegu see kahjuks nii pole. Asja parenemiseks kõigepealt tuleks kehtestada postituste autorluse, et autorid oleksid nähtavad oma päris nimedega ning nendega saaks vajadusel kontakteeruda kas või e-maili kaudu info täpsustamise eesmärgil. Sellel juhul hakkavad autorid kandma ka vastutust lugejate eest enda postitatud andmete kohta Wikipedia. Teiseks võimaluseks on ka see, et vastavalt keelele või riigile moodustatakse publitseerimiste vastuvõtmise komisjonid, kes hakkavad mingil määral kontrollima autorite tekste ja pärast ka kinnitama nende avalikustamist. 

Kuidagi tuleks teostada ka artiklite kommenteerimis- ja hindamisvõimalusi, näiteks Facebooki’ ilt üle võta „Like“ nupu.  See aitaks lugejal artikli kvaliteedis paremini orienteeruda ning oma arvamus teiste lugejatega jagada. Rohkemat ma vist praegu ei oska soovitada, isegi siis, kui eelpool toodud kommentaarid leiaksid oma õiget kohta Jimbo Wales’ i Wikipedia arenduskavas, oleks väga lahe :).

No comments:

Post a Comment