Sunday, October 2, 2011

4. Sotsiaalsed võrgustikud

Nädala ülesanne: analüüsi ajaveebis Matt Webbi kriteeriume vabalt valitud sotsiaalvõrgustiku juures. 

Eelmist postitust jätkates, räägin edasi Odnoklassniki kogukonnast, kuid vaadates seda sotsiaalvõrgustiku Matt Webbi kriteeriumite vaatenurgast.
Identiteet – Odnoklassniki kasutajad eelistavad pigem pärisnimesid, igal ühel on võimalik lisada ka enda pildi. Kasutaja profiilis oleks hea  märkida: sünnipäev, päritoluriik, linn, hariduse saamise asutus jne. Kõik see muudab inimese otsingu palju lihtsamaks ja mugavamaks. Ühe hiire klõpsuga saab teada inimese põhiandmetest, mida ta ise kõige tähtsamaks peab ja soovib teistega jagada.
Kohalolek – kui kasutaja on keskkonnas „sees“, siis ta näeb avalehelt, kas keegi tema sõpradest on ka võrgus.  Lisaks on see nipp, et kui keegi sõpradest sisse logib, siis ekraani paremas allnurgas tuleb sellest ka teave sarnaselt skype’iga, msn’iga.
Suhted – kogukonnas saab teha sõprade nimekirja, lisaks saab märkida ka sugulasi, mis oleksid  nähtavad ka teistele kasutajatele.  Kogukonna teenus „sõprade sõbrad“ aitab kasutajal olla teadlik oma sõprade sõpruskonnast, mille abil saab leida ühised sõpru ning samuti lisada neid enda  sõprade nimekirja.
Vestlused – Kasutajad võivad teistele „offline“ kirjutada vaatamata sellele, kas saaja on praegu kätte saadav või mitte. Sõnumi saaja saab maili teel teavituse selle kohta ja saab omakorda vastata just endale sobival ajal. Juhul, kui mõlemad kasutajad on võrgukogukonda sisse logitud, saavad nad vestelda reaalajas sünkroonselt.
Rühmad – kogukonna kasutajad võivad moodustada ja ka liituda erinevatesse rühmadesse, kus saavad teatud teemadel rääkida, esitada küsimusi, vaadata teemaga seotud materjale ning oma kogemusi jagada. Tihtipeale moodustatakse kogukonnas toetusrühmi, mis väljenduvad solidaarsust mingi maailma juhtumi kohta. Rühmadesse on võimalik kutsuda oma sõpru.
Reputatsioon – ilmselt igal kasutajal on Odnoklassniki kogukonnas oma arvamus enda reputatsioonist. Üks leiab, et tema populaarsus tõuseb või langeb tänu laetud piltide suurele hulgale, nendele antud hinnangutele (igat pilti, v.a. enda pilti saab hinnata 5 palli süsteemis), või kasutajal on „hea“ või „halb“ reputatsioon tänu jäetud kommentaaride arvule. Teise kasutaja jaoks on tähtsam see, mitme rühmaga on ta liitunud või kui palju kasutajaid on klikkinud „like“ nupule tema poolt avaldatud staatuse puhul. Nii, et kõik on suhteline, ametlikult käesolevas keskkonnas ei kasutata mingit inimeste „rating’ut“ sõltuvalt tema tegevustest, hinnangutest ning muust sellisest. Seda laadset eesmärki  või vajadust pole Odnoklassniki kogukonnas kunagi olnud.
Jagamine ­– antud kogukonnas on võimalik jagada kõike, mis on jagatav, olgu see kasutaja pilt, album, staatus, viide videole, lähiajal toimuv üritus või kutse kohvikusse minna.

No comments:

Post a Comment